ASK ME ANYTHING. EMAIL NERA

BLOG

Uspoređivanje s drugima

13 May 2020 / Nera Crnčić
Uspoređivanje s drugima
Slika Pixabay

U današnjem svijetu, uspoređivanje s drugima postalo je gotovo neizbježno. Socijalni mediji i druge platforme omogućavaju nam da stalno uspoređujemo svoj život s drugima, često zaboravljajući da su ta uspoređivanja obično nepotpuna i nerealna.

Kada se radi o osobnom razvoju, uspoređivanje s drugima može biti štetno.

Svaka osoba ima svoje jedinstvene izazove, okolnosti i putove razvoja. Uspoređivanje sebe s drugima može dovesti do osjećaja inferiornosti ili superiornosti, ovisno o tome kako se osoba uspoređuje s drugima. Uz to, uspoređivanje sebe s drugima može dovesti do nezdravih navika poput zanemarivanja vlastitih potreba i ciljeva kako bi se “dostiglo” ili “nadmašilo” druge.

Međutim, važno je zapamtiti da se spiritualni put svake osobe, kao i put osobnog razvoja, razvija drugačije i da nema jedinstvenog puta za sve. Uspoređivanje sebe s drugima u kontekstu spiritualnog razvoja treba biti samo usporedba kako bi se osoba motivirala da nastavi rasti, a ne kao nešto što bi se trebalo koristiti za samokritiku ili osjećaj inferiornosti.

U konačnici, uspoređivanje sebe s drugima u mojoj praksi izaziva više štete nego koristi.

Jer rijetko koji klijent jest fokusiran na motivaciju prilikom uspoređivanja s drugima. Više je motiviran na samo-destrukciju koja mu kvari samopouzdanja i kvalitetu života.

Kada se radi o osobnom razvoju, važno je fokusirati se na vlastite ciljeve i putove, a ne na uspoređivanje s drugima. S druge strane, kada se radi o spiritualnom razvoju, uspoređivanje s drugima može biti korisno samo ako se koristi kao motivacija za rast, a ne kao izvor samokritike ili osjećaja inferiornosti.

Uspoređivanje s drugima može biti dvojako; može biti izvor motivacije i poticaja, ali isto tako i izvor negativnih emocija poput nezadovoljstva i niskog samopoštovanja.

Nekoliko savjeta kako pretvoriti uspoređivanje u motivaciju:

 • Usporedi se sa sobom – Umjesto da se uspoređuješ s drugima, usporedi sebe s vlastitim prošlim postignućima. Razmisli o tome koliko si uspio se razviti u odnosu na sebe iz prošlosti. Ovo će ti pomoći da vidiš koliko ste napreduješ i biti će ti motivacija da nastaviš razvijati sebe.
Uspoređivanje s drugima
Slika Pixabay

Ovo je jedna od čestih vježbi koju dajem klijentima, a zove se Bilježnica zahvalnosti!

Gdje ćeš svaki dan na kraju dana upisati što ti se toliko posebno dogodilo, izazvalo ganutost, ljepotu i zahvalnost. To može biti od malih stvari koje više ni ne zamjećuješ pa sve do onih velikih. Jer uskoro kroz mjesec dana, dva mjeseca, godinu dana, kada ti se skupi neki loš dan, imat ćeš svoju bilježnicu. U kojoj će pisati tvoja zahvalnost i postignuća. Tako ćeš shvatiti da je tvoj život zaista poseban i vrijedan.

 • Nemoj zanemariti svoje postignuće – Uspoređivanje s drugima može dovesti do toga da zanemariš vlastite uspjehe i postignuća. Stoga, svaki put kada uspoređuješ sebe s drugima, sjeti sebe na svoje vlastite uspjehe i koliko ste napreduješ, a tu će ti pomoći tvoja bilježnica zahvalnosti.
 • Koristi uspoređivanje kao motivaciju – Usporedi sebe s nekim tko je postigao ono što ti želiš postići. Ovo može biti motivacija za da nastaviš raditi prema svom cilju i ostvariš željene rezultate.
 • Razmišljaj pozitivno – Kada uspoređuješ sebe s drugima, fokusirajte se na pozitivne aspekte tog uspoređivanja. Umjesto da se osjećaš loše zbog toga što nešto nisi uspio, razmisli o tome što možeš naučiti od te osobe i kako to upotrijebiti sada za svoj uspjeh.

Usmjeri se na proces, a ne na krajnji rezultat – Fokusiraj se na proces razvoja, umjesto na krajnji rezultat. Ovo će ti pomoći da se fokusiraš i zamijetiš svakodnevne aktivnosti koje ti pomažu da postigneš svoj cilj.

U konačnici, uspoređivanje s drugima ne mora biti negativna stvar. Upravo suprotno, to može biti izvor motivacije i poticaja za vlastiti razvoj. Ključ je usmjeriti svoju pažnju na pozitivne aspekte uspoređivanja i koristiti ga kao alat za rast i razvoj.

Kako razmišljati pozitivno kada uspoređivanje skrene u samokritičnost i destrukciju?

Kada uspoređivanje skrene u samokritičnost i destrukciju, bitno je primijetiti takve misli i odmah preusmjeriti svoje razmišljanje na pozitivne stvari. U nastavku su neki koraci koji vam mogu pomoći u tome:

 • Osvijesti svoje misli – Kada počnete uspoređivati sebe s drugima i osjećati se loše zbog toga, to može izazvati novi val, negativnih misli i emocija. Bitno je prepoznati te negativne misli i napraviti journaling zašto se baš sada i u tim situacijama pojavljuju.
 • Fokusiraj se na svoje kvalitete – Umjesto da se usredotočiš na ono što nemaš, fokusirajte se na svoje kvalitete i postignuća. To će ti pomoći da se osjećaš pozitivnije i izbjegneš negativne misli koje mogu dovesti do samokritičnosti.
 • Koristi afirmacije – Koristi afirmacije koje će ti pomoći da se osjećaš pozitivnije. Reci si: “Ja sam dovoljno dobar/a”. Česta upotreba afirmacija prepisat će tvoju podsvjesnu matricu i energetski algoritam.
 • Pronađi inspiraciju u drugima – kada dođe do uspoređivanja, usporedi sebe s nekim tko te inspirira, ali na pozitivan način. Razmisli o tome što ta osoba radi da bi postigla svoj uspjeh i kako možeš sada primijeniti neke od tih strategija na svoj život.
 • Nauči iz svega ovoga. Sjeti se daje li ti uspoređivanje osjećaj slobode i sigurnosti? Ako ti nešto ne daje osjećaš slobode i sigurnosti, najvjerojatnije nije dobro za tebe. Malo po malo prati osjećaj tijela i pogledaj daju li ti emocije uspoređivanja inspiraciju u nekom trenutku, ili iz nekih razloga aktiviraju unutarnjeg kritičara i daju ti nestabilnost i loš osjećaj i misli. Na kraju će ti mnogo pomoći preusmjeravanja misli na vlastite vrijednosti i postignuća.

Ako ipak dođe do uspoređivanja s drugima, koja pitanja je u redu postaviti za rad na sebi?

Uspoređivanje s drugima
Slika Pixabay
 • Zašto se uspoređujem s ovom osobom/situacijom/tuđim životom? Razmisli zašto se sada uspoređuješ s nekim. Nedostaje li nešto u tvojem životu? Zašto ti određena osoba ili situacija izaziva nesigurnosti, Ako sam uspiješ identificirati razlog, to će ti biti od velike pomoći u detektiranju dubljeg uzroka uspoređivanja s drugima.
 • Zapitaj se je li uspoređivanje korisno za mene? Koliko je korisno, kada i u kojim trenucima smatraš da je korisno? Jer češće se uspoređivanje pretvara u samokritiku i destruktivne ili čak paralizirajuće misli, doli u podizanje raspoloženja i podizanje samopouzdanja. Kada shvatiš da ti uspoređivanje ne donosi ništa dobro već samo uzima energiju, razmisli vrijedi li se sada fokusirati na sebe i posvetiti se svojem osobnom razvoju?
 • Pitaj se koje su tvoje vrijednosti i ciljevi? To će ti svakako pomoći u razumijevanju prioriteta i usmjeravanju vlastitog djelovanja u željenom smjeru. Kada ti je fokus na uspoređivanju s drugima, svoju volju i energiju dobrovoljno predaješ drugima. Njihovim vrijednostima i njihovim ciljevima, a tu češ zanemariti sebe i svoje prioritete.
 • Pogledaj kako možeš cijelu situaciju uspoređivanja koristiti za svoj osobni i spiritualno rast i razvoj? Pogledaj možeš li što naučiti od te osobe s kojom se uspoređuješ. Ili želiš li utjeloviti neke kvalitete koje ona ima, a ti misliš da ti manjkaju. Koliko god možeš ako i dođe do uspoređivanja iskoristi situaciju da se motiviraš i naučiš nešto iz nje.
 • Zapitaj se kako bi se osjećao/la sada i ovaj tren da se prestaneš uspoređivati i dopustiti unutarnjem kritičaru da počne nabrajati tvoje mane. Bi li se osjećao/la slobodnije? Sretnije? Ili zadovoljnije? Pokušaj zamisliti verziju života u kojem ti uspoređivanje s drugima ne pada napamet. I verziju života u kojem stavljaš sebe na prvo mjesto, kao mjerilo uspjeha.

I taj rad danas i nije lagan. Jer misli i emocije koje te mogu tjerati da se uspoređuješ s nekim, mogu biti izazvane i društvenim pritiskom. Da budeš kao netko drugi, da postigneš određene rezultate i da zadovoljiš tuđa očekivanja.

Može se aktivirati neiscijeljeni unutarnji kritičar, koji traži potvrdu da je dovoljno vrijedan, uspješan, voljen ili sretan kao netko sa strane.

Manjak samopouzdanja svakako će utjecati da češće pribjegavaš uspoređivanju, kao i samo potiskivanje autentičnosti.

Kada nemaš jasnu sliku o sebi, možeš se naći u situacijama koje će te tjerati da se uspoređuješ, jer želiš saznati više o sebi i vlastitim vrijednostima. Međutim takav plan upoznavanja kroz usporedbu može te natjerati da se često osjećaš loše i nikako da dođeš do vlastitih vrijednosti.

Svakako želim da znaš da se i najboljima i danas događa da se ponekad usporede i traže nešto kroz prizmu uspoređivanja. No ono što čini veliku razliku jest pogled u sebe u takvim situacijama i ključno pitanja zašto se sada uspoređujem s tom osobom? Što mi nedostaje? Jer uspoređivanje može postati mentalno i emocionalno iscrpljujuće, ako se učestalo ponavlja. A to će svakako utjecati na tvoj osobni i spiritualni razvoj, kao i kvalitetu života. Prepoznavanje triggera kod određenih usporedbi svakako će ti pomoći da razumiješ svoje potrebe i da se usredotočiš na sebe kroz rad na sebi.

Zato skokni na Manifestroom i tamo te čeka 21 dan self care chalenga koji će ti pomoći da se fokusiraš na sebe i vlastite vrijednosti.

Podijeli članak s onima koje voliš

Newsletter

Subscribe to our newsletter, you will be the first to be informed of our new design and innovation, news and latest space exploration articles and special offers. Thanks to your registration.
  Note : By registering you agree to our terms and conditions.

  CONTACT

  Da bi kreirao iz domene obilja, potrebno je riješiti se stahova!
  Dogovori konzultacije i probudi svoju autentičnost!

  Reiki tretmaniReiki edukacijeTheta healing konzultacijeCoaching