ASK ME ANYTHING. EMAIL NERA

BLOG

Strah od neuspjeha i strah od uspjeha

13 May 2020 / Nera Crnčić
Strah od neuspjeha i strah od uspjeha
Slika Pixabay

I strah od neuspjeha i strah od uspjeha imaju jedan zajednički nazivnik, a to je strah. U ovom blog postu, upoznaj ih malo bolje.

Strah od neuspjeha

Strah je naučen. Kao djeca poznajemo dva straha, koji su nam urođeni. A to su glasni zvukovi i naravno visina. Ostalo smo prazni što se tiče strahova. Osim ako se neki u životu ne pojave kao dio nekakvog karmičkog ili sličnog raščišćenja, no ni oni ne moraju smetati našem uspjehu.Strah od neuspjeha najčešće imaju odrasli ljudi koji su u djetinjstvu doživljavali prevelika očekivanja od okoline za svoje godine. Te su često ta očekivanja rezultirala nekim neuspjehom, koji nam je bio ukazan, ako smo imali jako puno očekivanja pred sobom, za svoj razvoj.

Sve to može krenuti da premalo dijete najednom ima previše dnevnih i npr. kućanskih obaveza, koje nikako ne može ispuniti. A kad ne ispunimo kao dijete te obveze, nađe se netko čija očekivanja nismo zadovoljili i tada nam to kaže. Ovo je samo jedan od jednostavnijih primjera…Kao odrasli se tada izbjegavamo odgovornost. U bilo kojem obliku. Odgovornost od preuzimanja dijelova života na sebe. Bojimo se riskirati i najčešće se zadržavamo čak i u zoni komfora koja nam nikako ne odgovara, jer ne možemo podnijeti pomisao da ne ispunimo neka očekivanja. I da ćemo nekog naljutiti, ostaviti na cjedilu, da nećemo uspjeti u svim zadaćama i ciljevima koje smo si zadali.

Bježimo od prigovaranja, čak se može i dogoditi da ne podnašamo ni konstruktivne kritike, jer ih ne prepoznajemo kao takve nego napad na našu osobnost i kao prozivku za neuspjeh.

Bojimo se neuspjeha da nam ne prigovore.

Bojimo se rizika da ne pogriješimo i ne uspijemo. Bojimo se ostaviti komfor zonu, jer iza nje može biti neuspjeh. Ako ostajemo na mjestu koje nam više i ne odgovara, jednostavno ne možemo pogriješiti. Nema toga što može poći po zlu ili da ne uspijemo, jer ne činimo relativno ništa, kako bi uspjeli. Strah od neuspjeha je paralizirajući i jednostavno ne dopušta izlazak iz zone u kojoj mislimo da smo sigurni. Neuspjeh je za takve osobe velik udarac na ego i vrlo osobna borba, koja najčešće datira iz djetinjstva, preko autoriteta kojima smo vjerovali. Taj strah ne mora imati korijen u samom roditeljskom domu, već može biti prenesen i od učitelja, profesora, daljnje i bližnje rodbine, kao i kućnih prijatelja, naših najbližih.

Strah od neuspjeha i strah od uspjeha
Slika Pixabay

Naš um je prekrasan stroj, alat koji nam može biti odskočna daska, kada prepoznamo njegovo funkcioniranje i način rada. Tijekom djetinjstva u nama se skupilo, preko 30 000 sati negativnih uvjerenja i pretpostavki, shema i paradigmi, kojima bojimo naš unutarnji i vanjski svijet. Strah od neuspjeha i strah od uspjeha može se kriti u nama i tako nas sprečavati da živimo svoje snove.

Da bismo lakše funkcionirali treba se pozabaviti s ovih 30 000 sati i presnimiti vrpcu koju nosimo. Strah od neuspjeha, se također krije tamo. Zato se pokušaj prisjetiti gdje, kada i na koji način su tvoje dnevne obveze i zadaće bile izvrnute nekoj neprirodnoj situaciji, s obzirom na mnoštvo volje i energije koje si uložio u te određene akcije.

Koje nagrade i koje kazne su slijedile kod takvih ‘neuspjeha’

I da li je neuspjeh zaista bio neuspjeh ili samo nisi uspio zadovoljiti tuđe norme koje je netko postavio za tebe. Uspjeh koji ti gradiš, radiš pod svojim normama, i onako kako ćeš ti tretirati svoju pogrešku i koji ćeš joj epitet davati, tako će ona djelovati na tebe. Kao mala greška ili kao slon od greške, odnosno neuspjeh. Svi mi svakako svaki dan postavljamo ciljeve. Bili li mi toga svjesni ili ne. Buđenje i ustajanje iz kreveta. Odlazak na posao, zubaru, po namirnice, na odmor, spremanje stana, odlazak na masažu ili kupanja, na kavu, kupnja traperica, sadnja cvijeća, sve su to ciljevi, ali kao odrasli ih tako ne percipiramo.

Sjeti se kad si bio dijete oštre škare nisi mogao dobiti u ruke kako se ne bi ozlijedio. I tebi je bio cilj porasti još tu godinu dvije da primiš te škare i izrežeš ukrase. Kad si imao 13 godina, cilj ti je bio kupiti sexy donje rublje ili voziti auto. Danas kad možeš kupiti rublje kakvo želiš, voziti auto, rezati ukrase i guliti jabuku, to više ne prepoznaješ kao cilj, nego radnju, koju svakako moraš izvršavati.

U tome je jedna razlika na koju želim da obratiš pažnju. Želim da svaki dan u svoju bilježnicu zapišeš koliko nevjerojatnih ciljeva napraviš kroz dan, pa tjedan, pa mjesec dana. Od kupnje namirnica, do kupnje odjeće, do razveseljavanja sebe, svoje djece društvenim igrama, poklonima, večere s prijateljima, novog poznanstva. Želim da uvidiš da u danu od npr. 100 malih radnji i ciljeva, najčešće 99 će biti uspješno, ako ne i svih 100. Tada ćeš svoj um polako reprogramirati da zaista uspijevaš i da ti ide odlično.

Strah od uspjeha

Strah od uspjeha nam nosi malo drugačiju konotaciju, no isto nas sprečava da se pokrenemo u smjeru uspjeha jer se radi o strahu. Strah od uspjeha nam ne dozvoljava da sebe ogolimo pred drugima. Kao prvo da bi bili uspješni u našem stilu života, trebat će nam hrabrost i autentičnost. Poznavanje sebe, voljenje sebe, razumijevanje sebe, nježnost i strpljivost prema sebi. Kao i činjenica da će većina izabrati uspjeh da ima interakcije s drugim ljudima, bilo prijateljski, kolegijalni, poslovni, ljubavni odnosi. Ili pak da izaberu posao koji nosi rad s klijentima. Dakle strah od uspjeha je strah ogoljavanja sebe pred sobom i drugima. 

Također mnogo faktora ovdje igraju ulogu.

Npr, ako si bio hiperaktivno dijete, kojemu je okolina govorila da se smiri, tada danas možda ne znaš kada pokazati ushit i elan, strast prema nečemu. A ako odabireš neku karijeru u kojoj radiš s ljudima, od prodaje, pa do coachinga, može biti da ćeš se samosabotirati, jer ne znaš kada i kako podijeliti autentičnost s okolinom. Ako su ti svi govorili da si dosadan, da zamaraš, da tvoje priče nisu interesantne, danas ćeš možda raditi karijeru u nekom uredu, gdje nema puno mašte, a u stvari imaš talent za pisanje i mašta ti radi 100 na sat, ali nećeš se otkriti nikome u tom segmentu, jer ne možeš pojmiti više da ti netko kaže da umaraš svojim pričama.

Dakle strah od uspjeha, sprečava nas da se u potpunosti otvorimo prema drugima i sebi.

Da se pokažemo. Jer naša iskustva možda su glupa, manje vrijedna, nekonkurentna, smaraju, dosadna su.I tada opet sve to kroz uigrani ego povezujemo s nama, s našom osobnošću. I ponovno radije ‘životarimo’ što nam ne odgovara, kako ne bi pobudili stare triggere i osjećali se zaista loše i prozvano zbog onog što jesmo. Strah od uspjeha je bijeg, skrivanje svojih potencijala, povijati se okolini i plesati kako ona svira. Strah od uspjeha je bijeg od sebe, svojih talenata i šarenila duše, koje imamo.Još je jedna bitna stvar kod oba straha, a to je da ako tvoj self talk jednostavno se pali i dopušta ti da se koriš riječima ili se vrijeđaš. Neovisno o tome radiš li to mentalno riječima ili određenim osjećajem samo, te riječi, glup sam, dosadna sam, zamaram, nisam dovoljno dobar, velik, pametan, lijen sam, ne radim dobro, sve pokvarim. To je netko ugradio u nas.

Kao mala djeca tek rođena nismo mislili da smo glupi, dosadni, naporni, da ne smo neuspješni.

Dakle netko je morao taj dio implementirati u nas same u onih 30 000 sati, negativnih uvjerenja koje nosimo u vlastitoj podsvijesti. A tu ti dajem jedan savjet plus. Sjeti se nekog stranog jezika kojim ne pričaš. I zamisli da ja sada dođem i vrijeđam te na tom jeziku. Tebi to ne predstavlja ništa, jer me ne razumiješ. Nemaš pojma što pričam. Čak ti mogu ići na živce ili ti biti smiješna. A sad zamisli svoj um dok se uključi samosabotaža, i tvoj negativni self talk da priča nekim riječima koje ne prepoznaješ.

Uopće, ili kada te netko ili nešto obeshrabruje, izbriši to, pretvori u jezik koji ne razumiješ. Iako je samosabotaža ovdje da nas obrani od toga da ne proživljavamo neka iskustva koja će povrijediti naš ego, kao što je da će nas netko prozvati kako sporo radimo ili kako smo hiperaktivni, danas ti strahovi od neuspjeha i uspjeha, mogu biti prepoznati i ostavljeni iza nas. Gdje god si na svom životnom putovanju znaj, da su strah od neuspjeha i strah od uspjeha mogu iscijeliti.

P.S. Odvažni knjigu Eskalator uspjeha mogu naručiti ovdje.

S ljubavlju, N

Podijeli članak s onima koje voliš

Newsletter

Subscribe to our newsletter, you will be the first to be informed of our new design and innovation, news and latest space exploration articles and special offers. Thanks to your registration.
    Note : By registering you agree to our terms and conditions.

    CONTACT

    Da bi kreirao iz domene obilja, potrebno je riješiti se stahova!
    Dogovori konzultacije i probudi svoju autentičnost!

    Reiki tretmaniReiki edukacijeTheta healing konzultacijeCoaching