ASK ME ANYTHING. EMAIL NERA

BLOG

Kažnjavanje sebe-TRIGGER WARNING

13 May 2020 / Nera Crnčić
izvor Pixabay

Mnogi i kao odrasli nesvjesno jednako kažnjavaju sebe, onako kako su naučili kao klinci. Tako dolazimo do trenutka, gdje možemo reći da je iscjeljivanje unutarnjeg djeteta jedna od težih spiritualnih stepenica u osobnom razvoju potvrđuju sva moja iskustva u radu s klijentima i u radu na sebi.

U jednom trenutku kada dođe do osvještenja da zapravo u odrasloj dobi živiš jednako kao i ono malo dijete. Da se jednako tretiraš i nesvjesno kažnjavaš onako kako si bio kažnjavan kao dijete. A što su kazne, sram, strah bili veći, to je danas tvoj tretman prema sebi isti. Iako možda ti na prvu stvari ne nalikuju odmah, napominjem treba ih osvijestiti da bi oni nestali.

Ponekad koliko god je istina bolna prvo treba biti iskren i pogledati da li i danas isto gajiš određene emocije koje se pobuđuju kroz, triggere izvana koji su u tebi smrznuti.

Onog trenutka kada dođe do spoznaje da preslikavaš ono malo izgubljeno dijete u svoju odraslu dob, dolazi do same promjene. Jer kažnjavanje sebe nije uklesano u kamen.

Situacije će naravno kod svakog varirati, kao i sama dubina kazne. No većina će preslikavati stanje onog malog djeteta i stvarati tkivo identičnog energetskog života i u odrasloj dobi.

Kažem kada dođe do konkretnog osvještenja. I ne zaboravi razumskim overthinkingom nećeš doći do konkretiziranih odgovora koje možda danas tražiš.

Tako sam primjerice radila s curkom koja je kada ju je netko iznevjerio u odrasloj dobi, počela izražavati emocije, što je zapravo najnormalnije, komunikacijom. No kada kroz komunikaciju nije mogla bila shvaćena od prijatelja, poznanika, kolega, supruga ili je bila nanovo ignorirana, dakle iznevjerena, posegla je za kažnjavanjem sebe onako kako je naučila da se kažnjava dijete, dok je bila mala. Za izražavanje emocija kazna su bila ignoriranje, vika, dernjava, te katkada uzimanje sloboda-aka kazna.

Sva ta ponašanja je ispoljavala na sebi, iako ju danas nitko nije tjerao da si govori ružne riječi. Da se vrijeđa, da se kažnjava na iste načine oduzimanjem sloboda. No duboko u sebi ona je naučila da se tako treba nositi kad se postavi za sebe i izrazi emocije. Takvim dugoročnim ponašanjem nad sobom osobe u odrasloj dobi će češće posegnuti za izolacijom od prijatelja, poznanika, kako se zapravo ne bi susretali s ponovno zamrznutim dijelom sebe, te prolaženja svega iznova. Onima kojima izolacija ne uspije, zapravo će godinama ispoljavati kažnjavanje sebe, onako kako im je znano.

Tako je primjerice prestala izlaziti na neke trenutke, odvojila se od društva i drugih, određivala si mnogo pravila koja je morala ispoštovati, prije nego bi se vratila u samopoštujući bioritam. A začarani krug ponavljao dok nije shvatila, da ima i drugih oblika tretiranja sebe.

Druga je curka masovno bila kažnjavana batinama, za sve, za svoju autentičnost, glasan smijeh, izražavanje svojih stavova koji su katkada proturječili obiteljskim.

Svaki njen korak od ponašanja, izražavanja, pričanja i razmišljanja, dočekan je na nož. Osim batina, ostatak obitelji, dakle autoriteta tj. roditelji prestali su svaku komunikaciju s njom dok ona ne bi postala dobra curica koju oni toliko priželjkuju i trebaju.

Danas talentirana curka, kada bi netko izrazio oprečno mišljenje, nekoliko puta, kada bi se s nekim novim upoznavala mislila je da smeta. Da je prijetnja, da je njen pogled na svijet kriv, a kada bi sve prešlo u neki konkretan trigger, ona bi se sama zatvorila u uredskom toaletu i od jada, bijede, bijesa iskalila bi se nad sobom uvredama. A ponekad je posezala i za samoozlijeđivanjem. Tak kada je osvijestila da si radi ono što je proživljavala tolike godine, konkretno dubinsko iscjeljivanje je moglo započeti.

Jedan muškarac je često bio kažnjavan ukidanjem džeparca za razne ‘prijestupe’ i propitkivanja autoriteta roditelja. I kod najmanjih stvari koje su roditeljima predstavljali problem njemu bi bio ukinut sav džeparac. Prestale su mu se kupovati stvari koje voli i/ili koje su mu čak potrebne. Dok danas u odrasloj dobi nije shvatio da kada propitkuje moral ljudi oko sebe, pa dobije sličnu povratnu informaciju kao u djetinjstvu, kod njega se ponovo nesvjesno aktivira strah, sram i krivnja. Te emocije je godinama, pokušavao riješiti u kladionici. Tamo je naravno većinom izgubio sav mjesečni prihod i tako ostajao bez prijeko potrebnih stvari kao i samog novca. Kažnjavanje sebe kod njega je na taj način bilo aktivno godinama, prije nego je osvijestio, odakle to ponašanje.

Naš um, duh i tijelo, će do trenutka ovog osvješćivanja uvijek dolaziti do iste vrste kazne koju su nam predali roditelji/staratelji/skrbnici.

Zapamti da su te roditelji naučili da se tretiraš kako su te oni tretirali. Pa iako možda izbjegavaš ovaj parent model za svoju djecu, velika većina odraslih ide naokolo i kažnjava se na isti način kako su bili kažnjavani kao djeca. A to može biti uzimanjem sebi sloboda, novaca, slobode govora, izražavanja, čak i udaranja ili samoozljeđivanja sebe. Zatvaranjem u sobu, tj. izolacijom od svijeta i/ili svega što voliš.

Kazna će zapravo energetski biti jednaka. Za to, nije bitno da iskopaš samo određeno uvjerenje, koje je nastalo. Već cijelu paletu triggera ponašanja koje je prethodilo energetski i koje se događalo nakon određenog triggera. Te tada poradiš baby stepsima na iscjeljenju.

Ako se i danas nalaziš u situaciji bez sloboda, u neizražavanju, emotivnim triggerima, manjku ljubavi i sigurnosti za sebe. Grubosti prema sebi, čak i prijeziru ili čak samoozljeđivanju, vrijeme je da pogledaš nisi li svojem unutarnjem djetetu postao roditelj onakav kakav si obećao da nećeš biti. Pogledaj da li je kažnjavanje sebe, sastvani dio tvojeg života i dalje.

Ima još toliko toga na tu temu, no podsjeća li te ovaj koncept na tvoj odrasli život, javi mi se i započni putovanje iscjeljivanja. I naravno priključi se grupi EasyHeal.

S ljubavlju, N

Podijeli članak s onima koji trebaju.

Newsletter

Subscribe to our newsletter, you will be the first to be informed of our new design and innovation, news and latest space exploration articles and special offers. Thanks to your registration.
    Note : By registering you agree to our terms and conditions.

    CONTACT

    Da bi kreirao iz domene obilja, potrebno je riješiti se stahova!
    Dogovori konzultacije i probudi svoju autentičnost!

    Reiki tretmaniReiki edukacijeTheta healing konzultacijeCoaching