ASK ME ANYTHING. EMAIL NERA

BLOG

Kako djeluje emocionalno zanemarivanje!

13 May 2020 / Nera Crnčić
Slika Pixabay

Emocionalno zanemarivanje je duboko utkano u duh!

Mnogi koji su proživjeli emotivno zanemarivanje svojih potreba u djetinjstvu, i danas pate od pružanja emocionalne potrebe samima sebi. Većina ih pati u samoći skrivajući svoju patnju čak i od sebe samih u shadow dijelu nas, zanemarujući ikakvu potrebu za emotivnim iscjeljivanjem. Ili jednostavno odlaze coachevima, terapeutima, pokušavajući saznati što im nedostaje. Što to nije u redu s njima. Zašto osjećaju prazninu, koju ne znaju kako popuniti. (Teal Swan inspiracija).

Jer naravno gledajući kao promatrač na svoj život unatrag nikako ne mogu shvatiti što to nedostaje. Pogotovo ako im društvo i okoline govore imaš sve. Imaš posao, supruga, djecu, ako se tako osjećaš stvarno nešto s tobom nije u redu! I tako dok ljudi čije emotivne potrebe nisu nikada bile zadovoljene, odobrene, ne mogu naći što se to dogodilo u njihovom životu da jednostavni nikako ne mogu osjetiti cjelovitost i blagostanje. Unutarnji mir i sreću.

I naravno nakon otvaranja drugima, ako se ostavi iza sebe nesvjesni pokretač budi jak, odnosno njegovi negativni aspekti. Dolazimo do dijela da osoba zaista zaključuje da nešto s njom nije u redu. Da je ta praznina duše i uma, jednostavno stanje za koje su sami krivi, jer su takvi kakvi jesu.

Ne osjećajući trenutak sada, povezanost i moć davanja i primanja. Ne osjećanja da ih život podržava. Naravno emocionalno zanemarivanje ima nekoliko slojeva i nije naravno jednostavno onoliko koliko mislimo.

Slika Pixabay

Emocionalno zanemarivanje jesu oni trenuci kad nismo dobili oslonac kad nam je bio potreban.

S time ne znamo ga ni pružiti najčešće. Emocionalno zanemarivanje jest ne dobivanje ohrabrenja kad nam je trebalo u bilo kojem stadiju djetinjstva. Zato i radim s ljudima koji ne vjeruju u sebe i nikako si ne mogu pružiti osjećaj ohrabrenja i podrške, toplih riječi. Tu naravno i spada utjeha koja ti kao biću, nikada nije bila pružena. zagrljaj i topla riječ kada je trebala. Ljubav i podrška koja ti nije bila pružena. Emocionalno zanemarivanje jest i one riječi koje su pune topline i ljubavi, koje nikad nisi čuo. Tvoja vrijednost koja nije bila uvažena. Osjećaj pripadnosti svojem domu, obitelji koja te podržava. Razumijevanje koje ti nije poklonjeno.

Sada ti je jasnije zašto si ne možeš pokloniti razumijevanje, ohrabrenje, ljubav, podršku. Ne možeš si pokloniti ono što ne znaš kako izgleda. Možeš čitati tisuće portala sa self-help tematikom, pratiti desetke motivacijskih govornika, odlaziti terapeutima, no do trenutka dok ne osvijestiš emocionalnu zanemarenost i iscijeliš je. To ćeš si pružati. To ćeš pružati i drugima i kreirati novu generaciju koja se ne iscjeljuje. Kojoj osnovne potrebe nisu bile prepoznate, priznate i zadovoljene.

Jer ne možeš sam popuniti prazninu kada se ne možeš sjetiti čega to nije bilo u tvojem životu. Jer je disfunkcionalnost bila tako lijepo prihvaćena, a zagrljaji, osjećaj utočišta, ohrabrenja, ljubavi, potpore nisi iskusio. A kad uvidiš da je sve to moglo biti dio tebe, do toga trena nećeš ni razaznati što to nedostaje.

Ako su ti emotivne potrebe bile uskraćene, u svojoj odrasloj dobi bit ćeš osoba koja ne vjeruje u sebe,

koja igra na sigurno, koja se ne miče s mjesta gdje je stavljena, koja se ne voli, koja ne postavlja granice, koja pljuje po novitetima, koja se svega plaši i ostaje u zoni komfora. Odrasli kojima se zanemarene osnovne emocionalne potrebe, neće biti sebi utjeha, ljubav i snaga u životu. Ne možeš se znati voljeti, ako te nitko nije pokazao. Ne možeš pogriješiti, ako se bojiš katastrofalnog ishoda te pogreške, jer ti nije bilo dano da znaš da svi pogriješe. Ne možeš vjerovati u sebe, ako ti nitko nije pokazao što je u tebi toliko fantastično i moćno, vrijedno pažnje i divljenja.

No čim prepoznaš znakove emocionalnog zanemarivanja, krenut ćeš na put stvaranja inspirativnog života, živjeti svoju autentičnost i svrhu.

Za ISCJELJIVANJE unutarnjeg djeteta, javi se ovdje.

Carpe diem, xoxo

Newsletter

Subscribe to our newsletter, you will be the first to be informed of our new design and innovation, news and latest space exploration articles and special offers. Thanks to your registration.
    Note : By registering you agree to our terms and conditions.

    CONTACT

    Da bi kreirao iz domene obilja, potrebno je riješiti se stahova!
    Dogovori konzultacije i probudi svoju autentičnost!

    Reiki tretmaniReiki edukacijeTheta healing konzultacijeCoaching