ASK ME ANYTHING. EMAIL NERA

BLOG

Četiri Karaktera Mozga

13 May 2020 / Nera Crnčić
Četiri Karaktera Mozga
Izvor Gifer

Dr. Jill Bolte Taylor, harvardska neuroznanstvenica i autorica knjige Whole Brain Living, opisala je četiri karaktera mozga. Sama za sebe kaže da je velik zaljubljenik u mozak. Knjiga je izdana u izdavačkoj kući Hay House i realno da je samim time dobila moju pažnju.

Bolte govori da osim posebnosti ovog zadivljujućeg organa kojeg svi imamo, posebnije su same njegove stanice. Jer one su te koje omogućuju određena djelovanja, izbore i same naše sposobnosti.

U svojoj knjizi Whole Brain Map detaljno je opisala putokaz, za ono što je nazvala Četiri Karaktera Mozga. Ona je i svakom karakteru nadjenula ime. Naravno što bolje upoznamo četiri karaktera mozga, lakše i kvalitetnije ćemo živjeti. Svakako svima, koji rade na sebi, na svojem osobnom i spiritualnom razvoju, poručujem da primjene ova znanja. Jer zaista ih je Jill prekrasno objasnila.

Četiri Karaktera Mozga

Naravno prisjetimo se kako imamo dvije moždane polutke. Svaka od njih ima svoju funkciju. Lijeva je spojena s racionalnim kalkulacijama, a desna s intuitivnim poimanjem svijeta. Ona je naravno svakoj polovici dala 2 lika. Lijevoj ‘Karakter 1’ i ‘ Karakter 2’, a desnoj ‘Karakter 3’ i ‘Karakter 4’. Karakter 1 i 4 spadaju u razmišljanje, dok 2 i 3 spadaju u emocionalne Likove. Tim Likovima uma, dala je i imena. Osobna imena, kako bi lakše radila na sebi. Jer svaki karakter ima svoju funkciju. Kad naravno saznamo te funkcije, odnosno, uloge koje vole igrati ti likovi, mnogo je lakše poznavati i sebe. Poznavati svoje reakcije i naravno mijenjati mindset.

Karakter 1-Četiri Karaktera mozga (Lijevi razmišljajući)

Primjerice ako ti je potrebna produktivnost, tada treba njegovati, poštovati i upoznati stanice lijeve moždane polutke, znane kao ‘karakter 1’. Ovaj racionalni lik u vašem mozgu nevjerojatno je nadaren za stvaranje reda u vanjskom svijetu. Ovaj dio vašeg mozga definira što je ispravno, a što pogrešno. Karakter 1 određuje što je dobro ili što je loše na temelju svog (osobnog) moralnog kompasa. Također karakter 1, je taj koji pokreće našu reakciju na stres budući da je perfekcionist u svemu što radi. Ovaj dio našeg mozga brine da se čaša vrati tamo gdje joj je mjesto i inzistira da bojite unutar linija. Njemu sve mora biti po špagi, uvijek i odmah.

Ako je vaš Karakter 1 nije dovoljno razvijen i nije motiviran da vlada utočištem i sigurnošću, kako bi vaš život bio uredan i sređen. Tada se najčešće ta uloga predaje u svoj lijevi emocionalni Karakter 2. Ali kako taj dio mozga nije zadužen za te funkcije, osoba se može naći u vrtlogu strahova, tjeskobe, napadaja, prebukiranosti, anksioznosti, zaostajući u životu.

Karakter 2 sklon je strahu od nepoznatog (Lijevi osjećajni)

To je često potaknuto poznatim osjećajem nelagode koji proizlazi iz traumatizirane prošlosti ili prošlosti izvan kontrole. Kao rezultat toga, ovaj dio vašeg mozga Karaktera 2 može se na kraju osjećati ili ‘manji od’ ili nije dostojan da bude voljen, jednostavno zato što karakter 2 doživljava život kroz leću nedostatka, a ne kroz filter obilja. Kako je taj filter nedostatka jako izražen, taj karakter 2, nikako ne može zamijeniti Karakter 1. Karakter 2 obožava ulogu žrtve i prebacivanje odgovornosti na druge ljude za svoje neuspjehe. On će često to činiti kad stvari nema pod kontrolom i kad nikako se ne može nositi s okolnostima koje mu ne odgovaraju. Tako se i nosi s negativnim emocijama, kroz prizmu prebacivanje odgovornosti.

U lijevom emotivnom Karakteru 2, krije se strah od napuštanja, pa se povlađuje, kako bi se osjećali vrijedni ljubavi. Karakter 2 nosi duboke emocionalne traume i strašne strahove.

Trebalo bi naučiti identificirati i utjeloviti sva četiri naša lika. A zatim zakoračiti u snažne dijelove sebe, koji su puni ljubavi i razumijevanje i suosjećanja. Jer taj čin nam pomaže da iscijelimo sebe i odmaknemo se od Karaktera 2 i njegove duboke nelagode i boli. Za osobni razvoj svakako je važno upoznati karakter 2, te dopustiti mu da se izrazi, kao njegova bol ne bi preuzela kontrolu nad cijelim našim životnim stilom.

Likovi 3 i 4 u desnom mozgu predstavljaju sve o sadašnjem trenutku.

Lik 3 (desni emotivni), je naše emocionalno iskustveno ja koje traži sličnosti, a ne razlike s drugim ljudima jer se želi povezati, istražiti i krenuti u avanture s drugima. Način na koji Karakter 3 se osjeća sadašnji trenutak je pun, ispunjen i baš onakav kakav treba biti. S njim si na pravom mjestu u pravom vremenu, s pravim ljudima. On duboku poštuje svoje konekcije i povezuje se kroz duboku osjećajnost i empatiju. Ovaj Karakter 3 uistinu uživa u sadašnjem trenutku. Pjeva punim plućima, pleše, smije se, znatiželjan je. Istražuje svijet bez granica i određenih rasporeda, kreativan je, umjetnik, raspoložen za zabavu i kreativni nered.

Naš Karakter 4, od četiri Karaktera mozga, je desni dio mozga koji razmišlja, (desni razmišljajući)

On također postoji kao naše najmirnije, otvoreno i puno ljubavi, za nas same. Naš lik 4 je upravo ovdje, upravo sada, i potpuno je uložen u slavljenje dara života uz ogromnu zahvalnost, prihvaćanje, otvorenost i ljubav. Kada radite Reiki meditaciju, molite, izgovarate mantru, zapravo utišavate likove 1 i 2 svoje lijeve strane mozga, tako da možete iskusiti duboki unutarnji mir svog Karaktera 4. Uvijek je tu i uvijek vam je na raspolaganju da se uskladite s njim.

Za Reiki autotretman obuhvatiti sve položaje glave svaki 5-10 minuta, stopala 5 minuta. Ponekad nacrtati 1. znak na čelo ili meditirati na njega. Očistiti mentalno i emotivno tijelo, 2.i prvim simbolom. Kod ovih tretmana poželjno je raditi bilješke i dopustiti si integraciju. Napraviti minimalno 2 seta, po 4 tretmana. Ponavljati prema potrebi.

Jill svakako savjetuje da svojim dijelovima mozga, tim karakterima, likovima, nadjenete imena za lakšu integraciju, učenje i iscjeljenje.

P.S Trebaš akticaciju serotonina od 17.01. možeš poslušati Infused Reiki serotonin booster na mom yt kanalu. I naravno ne zaboravi se uključiti u besplatnu Heal Point Coaching grupu.

S ljubavlju, Nera

Podijeli članak s onima koje voliš.

Newsletter

Subscribe to our newsletter, you will be the first to be informed of our new design and innovation, news and latest space exploration articles and special offers. Thanks to your registration.
    Note : By registering you agree to our terms and conditions.

    CONTACT

    Da bi kreirao iz domene obilja, potrebno je riješiti se stahova!
    Dogovori konzultacije i probudi svoju autentičnost!

    Reiki tretmaniReiki edukacijeTheta healing konzultacijeCoaching